Így válassza ki hatékonyan a megfelelő sikerességi KPI-t

Szerző:

Dr. Rónay P. Tamás

A megfelelő kulcsfontosságú teljesítménymutatók, azaz KPI-ok kiválasztásán egész kampányok sorsa múlhat. Mert lehetséges, hogy minden mutató teljesen pozitív eredményt hoz – csak a végeredmény múlja alul a kitűzött célokat. Önnel ...

A megfelelő kulcsfontosságú teljesítménymutatók, azaz KPI-ok kiválasztásán egész kampányok sorsa múlhat. Mert lehetséges, hogy minden mutató teljesen pozitív eredményt hoz – csak a végeredmény múlja alul a kitűzött célokat.

Önnel is előfordult már, hogy bár látszólag minden rendben ment a kampánnyal, kimentek a bejegyzések, lefutottak a hirdetések, pörgött az elérési mutató, érkeztek a reakciók, gyarapodtak a leadek és feliratkozók… és mégis azt mutatja az elemzés, hogy a kampány valójában kudarc volt?

Alapvető hiba csúszott a gépezetbe. Ha minden KPI jót jelzett, de a kampány kudarcba fulladt, akkor a gondot a rosszul megválasztott teljesítménymutatók okozták.

Nézzünk ennek most utána alaposabban!

Mi az a KPI, és miért fontos minden cég és vállalkozás számára?

A kulcsfontosságú teljesítménymutató (key performance indicator, azaz KPI) bármely olyan mérhető érték lehet, amely megmutatja, hogy egy vállalat mennyire hatékonyan éri el kulcsfontosságú üzleti céljait.

A KPI-k a stratégiai és működési fejlesztések középpontjában állnak, analitikus alapot teremtenek a döntéshozatalhoz, és segítenek a figyelmet arra irányítani, ami a legfontosabb.

A kulcsfontosságú teljesítménymutatók a pénzügytől és a HR-től kezdve a marketingen át az értékesítésig, a vállalkozások minden területén elősegítik a stratégiai szintű fejlődést.

teahouse consulting siker kpi
Így válassza ki hatékonyan a megfelelő sikerességi KPI-t

Mi lehet KPI egy kampányban?

Bármilyen kampányelem, vagy esemény, ami mérhető adatokat ad, és ami releváns a kampány célja szempontjából.

Az igazi titok, avagy szakmai fortély abban rejlik, hogy a megfelelő KPI-ket válasszuk ki minden marketingkampányhoz.

Hogyan válasszunk KPI-t B2B vagy ipari marketing kampányokhoz?

A KPI-knek csak akkor van értelme, ha a konkrét célok felé irányuló teljesítmény mérésére használja őket. Ellenkező esetben a végén mindent nyomon követhet. B2B marketingesként Ön is tudja, hogy munkája hozzájárul az eredményhez.

A legjobb B2B marketingkampányok minősített leadeket generálnak, amelyeket végül átadhatnak az értékesítésnek.

Mivel a marketingkampányok mérőszámai a konkrét célok felé tett előrehaladást mérik, és a kampány általános állapotáról árulkodnak, 10 olyan fontos marketing KPI is akad, amelyet egy B2B vállalatnak nyomon kell követnie.

Habár a B2B marketing KPI-k alábbi listája korántsem teljes, tartalmazza az összes olyan mutatót, amelyet rendszeresen használhatunk B2B ügyfeleink kampányainál:

 1. A generált ügyfelek száma,
 2. Átlagos ügyfél-élettartam érték,
 3. Az életciklus szakaszának előrehaladásáról szóló jelentés,
 4. Forrás/médium jelentések,
 5. Generált leadek száma,
 6. Generált MQL-ek és SQL-ek száma (Marketing Qualified Lead, a marketing által minősített lead és Sales Qualified Lead, azaz az eladás által minősített lead)
 7. Hirdetési kampány ROI,
 8. A leadek/MQL-ek/SQL-ek/ügyfelek által leglátogatottabb oldalak,
 9. Lead-vevő konverziós arány,
 10. Várható vezetői érték (bevételben kifejezve).

Egy marketingkampány sikerének titka a Siker KPI

Térjünk most rá arra az esetre, amikor egy marketingkampány során a lehető legtöbbet valósítja meg egy ügynökség:

 • célközönség meghatározása,
 • kreatív elkészítése,
 • költségkeret elosztása, tervezése
 • célzás beállítása,
 • csatornák kialakítása,
 • kampányterv elemei, például:
  • időtartam,
  • elérés,
  • gyakoriság,
 • médiaszolgáltatási minőségi elemek, például
  • AVOC,
  • megtekinthetőség, stb.

Meglepődne, ha tudná, milyen gyakran olyan dolgok okozzák a kudarcot, amelyeknek semmi közük a fent említett elemekhez.  Gyakran a hiba oka egyszerűen olyan, mintha egy lónál azt mérnék, hogy hány oktávban képes énekelni, vagy egy halnál azt, hogy képes-e fára mászni.

Másként mondva, rossz KPI-t választottak a kampányhoz. Pedig a siker titka az, hogy, nos, egyetlen Siker KPI-t használjanak.

Természetesen fontos mérni több dolgot is, ám az adatközpontú kampányok mindig egyetlen mérőszámot határoznak meg, mint a siker mércéjét, függetlenül a kampány méretétől! Minden más adat ezt az egy fókusz mérőszámot árnyalja.

Erre vonatkozik a legfontosabb kérdés, melyet a kampány terezése előt kell feltenni? – Mi a célja, mit várunk el tőle? 

Ha erre a lehető legpontosabb és reális választ kapjuk, akkor érdemes egy kampányt felállítani és költeni rá annyit, amennyi a lehető legjobb hatásfokkal térül meg. Mint fentebb láttuk, a célok sokfélék lehetnek a konkrét eladásokon, leadek szerzésén túl is, akár a márkaismertség növelése, a brand erősítése, vagy akár a meglevő ügyfelekkel való kapcsolattartás és ügyfélérték-növelés.

Végül, ha jó KPI-t mérünk, akkor az eredmény mindenképpen hasznos információ lesz. Ennek meghatározása és a célhoz vezető út megtervezése  az, melyet közösen alakítunk ki B2B, illetve ipari szegmensben dolgozó ügyfeleinkkel.

Ezeket a cikkeket olvasta már?

ChatGPT a magyar közoktatásban: egy budapesti általános iskola tanárai sajátították el az AI használatát

ChatGPT a magyar közoktatásban: egy budapesti általános iskola tanárai sajátították el az AI használatát

A ChatGPT kiváló eszköz lehet a magyar pedagógusok kezében a többi generatív mesterséges intelligencia szoftverrel egyetemben. A modern oktatás kihívásai és az új technológiák bevezetése gyakran párhuzamosan haladnak, és ez ...

Tovább olvasom

Az AI tényleg elveszi a munkánkat, vagy jöhet a 3 napos munkahét?

Az AI tényleg elveszi a munkánkat, vagy jöhet a 3 napos munkahét?

Éppen annyira veszi el a munkánkat az AI (Mesterséges Intelligencia, MI), mint amennyire a gőzgép, az autó, a számítógép vagy az automatizáció elvette. Igen, sok és sokféle munkahely szűnt meg, ...

Tovább olvasom

ipari beszerzések, beszállítói marketing támogatása

A beszállítói marketing és a fogyasztói marketing 9 különbsége

A beszállítói marketing és a fogyasztói marketing alapjai azonosak, de teljesen más mintákra építenek. Számos olyan különbséget találni közöttük, amelyeket muszáj figyelembe vennie a marketinges szakembereknek (vagy a marketingért felelős ...

Tovább olvasom