Hogyan valósítsd meg a világmegváltó ötleted a mesterséges intelligencia segítségével?

Szerző:

Dr. Rónay P. Tamás

Tehát van egy világmegváltó ötleted, úgy gondolod, hogy nagy pénzt hozhat és hasznos lehet az emberek számára, és szeretnéd tudni, hogyan lehet megvalósítani a mesterséges intelligenciával. Nos, akkor a legjobb helyen jársz.  Ebben a cikkben végigvezetlek azokon a lépéseken, amelyeket meg kell tenned ahhoz, hogy az ötletedből valóság legyen, a világ leginnovatívabb és legsikeresebb projektjeinek példáin keresztül.

Tehát van egy világmegváltó ötleted, úgy gondolod, hogy nagy pénzt hozhat és hasznos lehet az emberek számára, és szeretnéd tudni, hogyan lehet megvalósítani a mesterséges intelligenciával. Nos, akkor a legjobb helyen jársz. 

Ebben a cikkben végigvezetlek azokon a lépéseken, amelyeket meg kell tenned ahhoz, hogy az ötletedből valóság legyen, a világ leginnovatívabb és legsikeresebb projektjeinek példáin keresztül. 

Készen áll arra, hogy több megrendelője legyen?

Dr. Rónay P. Tamás vagyok. Keressen még ma, és fedezze fel, hogy marketingstratégiáink hogyan viheti előre vállalkozását. Érjünk el együtt eredményeket speciális piacán!

kapcsolat
Dr Rónay P. Tamás AI marketing oktató

Mit tegyél, ha van egy világmegváltó ötleted és szerinted nagy pénzt lehet vele csinálni?

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, hadd figyelmeztesselek: a puszta elképzelés önmagában kevés. Az izzó csak egy kis, észrevehetetlen tárgy, amíg nem csatlakozik egy elektromos áramkörhöz. Hasonlóképpen, egy puszta ötlet is kevés megvalósítás nélkül.

Olyan, mintha lenne egy villanykörtéd anélkül, hogy áramot kapna, hogy életre keltse a fényt. Csak amikor az ötletet megvalósítjuk, akkor világítja meg a szobát és vált ki kézzelfogható hatást. Érvényesíteni, tesztelni, finomítani és eladni is kell.

Az ötlet önmagában ténylegesen értéktelen

Ötlete kb. mindenkinek van. Aki vállalkozó, annak rendszerint minimum 4-5 projektötlete van, nagy cégeknél akár tíz-húsz-harminc is lehet talonban, amelyek mind komoly, megvalósítható ötletek.

Van piackutatás hozzá?

Pontos célközönség meghatározás úgy, hogy valós buyer personát hoztál létre? Teljes cashflow legalább három évre? Megvalósíthatósági tanulmány? Knowhow?

Na, ha ezek nincsenek, semmit sem ér az ötleted.

De hát Rubik Ernő is csak egy ötlettel kezdte…

Nem. Rubik pont arra példa, hogy az ötlet semmi (a kész rubikkocka csak kb annyiban volt azonos az eredetivel, hogy forgatható darabokból álló kocka). Rubik rengeteg kísérletet végzett és ő maga készítette el a kocka prototípusait, meg azt is, ami alapján végül a sorozatgyártás indult.

Rubik nem ötletet vitt a kivitelezőhöz, hanem egy kézzel fogható MVP-t, amihez rengeteg field study-t, desk research-öt és prototypingot végzett (hogy szép magyarosan fejezzem ki magam).

Úgy érzed, feltaláltad az új Rubik-kockát? Akkor kezdd el kidolgozni részleteiben, és hozzá minden, egy sikeres vállalkozáshoz szükséges anyagot. Ha pedig ezeket elkezded kidolgozni, hamar kiderül, hogy csak a fejedben hangzik jól, vagy tényleg életképes.

És mindezt úgy kell tenned, hogy közben elkerülsz néhány gyakori buktatót és kihívást, amellyel sok vállalkozó szembesül.

Nehéznek hangzik? Ne aggódj, ez a cikk pont emiatt született meg.

1. lépés: kérdezd meg a családod. Ja, nem. Ténylegesen validáld az ötletedet!

Az első dolog, amit meg kell tenned, ha van egy nagy üzleti ötleted, hogy validáld azt. Ez azt jelenti, hogy ellenőrizni kell, hogy van-e olyan valós probléma, amelyet az ötleted megoldhat, van-e piaca a megoldásodnak, és jobb-e a megoldásod, mint a meglévő alternatívák.

Nem akarod az idődet és a pénzedet olyasmire pazarolni, ami senkinek sem kell, vagy amire senkinek sincs szüksége, igaz?

Az ötlet validálásának egyik módja a lean startup módszer alkalmazása, amely egy minimálisan életképes termék (MVP) létrehozását jelenti – a termék egy olyan verzióját, amely éppen elég funkcióval rendelkezik ahhoz, hogy teszteld a feltételezéseidet és visszajelzést kapj a potenciális ügyfelektől. Ezután a visszajelzéseket felhasználhatod arra, hogy a terméked továbbfejleszd, és a tanultak alapján fejleszd azt.

Az ötlet validálásának másik módja a design thinking (tervezési gondolkodás), amely magában foglalja a felhasználókkal való együttérzést, az igényeik meghatározását, a lehetséges megoldások kitalálását, prototípusok készítését és azok tesztelését valódi felhasználókkal. Így biztosíthatod, hogy a terméked felhasználóközpontú legyen, és megfeleljen az elvárásaiknak.

Használhatod az AI-t is a validálásra

A mesterséges intelligencia (AI) olyan technológia, amely képes tanulni, alkalmazkodni és önállóan döntéseket hozni. Az AI segíthet abban, hogy jobban megértsük a piacot, a versenytársakat és a vevőket, valamint optimalizáljuk a termékeinket és szolgáltatásainkat.

Az AI azonban nem varázslat, és nem helyettesíti a jó üzleti ötletet. Ahhoz, hogy sikeresen megvalósítsuk az ötletünket az AI segítségével, validálhatjuk is a mesterséges intelligenciával az ötletünket. Ehhez szükségünk van arra, hogy:

  1. Definiáljuk a célpiacunkat és a vevőszemélyiségeinket
  2. Készítsünk egy értékajánlatot, amely leírja, hogy miért választanák a termékünket vagy szolgáltatásunkat
  3. Készítsünk egy minimálisan életképes terméket (MVP), amely a legfontosabb funkciókat tartalmazza
  4. Gyűjtsünk visszajelzést a potenciális vevőktől és mérjük az eredményeket

Ezeket a lépéseket megkönnyítheti az AI, például:

  • Az AI segíthet piackutatást végezni és versenyelemzést készíteni
  • Az AI segíthet optimalizálni az értékajánlatot és a marketingüzeneteket
  • Az AI segíthet automatizálni a MVP fejlesztését és tesztelését

2. lépés: végezd el a Mom Test-et, azaz Anyu tesztet

A második dolog, hogy kérj visszajelzést, azaz őszinte véleményeket, meglátásokat vagy javaslatokat a potenciális ügyfelektől, felhasználóktól vagy érintettektől. Nem akarsz olyasmit építeni, amit senki sem akar, vagy amire senkinek sincs szüksége, igaz?

A visszajelzés kérésének egyik módja az Anyu teszt, amely egy egyszerű technika, amely segít elkerülni az elfogult vagy hízelgő válaszokat. 

Kép: végezd el a Mom Test-et, azaz Anyu tesztet
Kép: végezd el a Mom Test-et, azaz Anyu tesztet

Az ötlet lényege, hogy olyan kérdéseket tegyél fel, amelyek nem az ötletedet vagy a megoldásodat fedik fel, hanem inkább a problémára, a kontextusra vagy a célközönség viselkedésére összpontosítanak.

Például ahelyett, hogy azt kérdeznéd, hogy „Használná-e az alkalmazásomat, amely segít parkolóhelyeket találni?”, megkérdezheted, hogy „Hogyan szoktál parkolóhelyet találni?” vagy „Mik a legnagyobb kihívások, amelyekkel szembesülsz, amikor parkolóhelyet keresel?”.

3. lépés: védd meg az ötletedet

A harmadik dolog, az a nagy üzleti ötleted levédése. Gondoskodj arról, hogy senki más ne tudja ellopni vagy lemásolni az ötletedet az engedélyed nélkül. Nem szeretnéd, ha a kemény munkádat valaki más kihasználná, igaz?

Az ötleted védelmének egyik módja a szellemi tulajdonjogok (IPR), például szabadalmak, védjegyek, szerzői jogok vagy üzleti titkok használata. Ezek olyan jogi eszközök, amelyek kizárólagos jogokat biztosítanak a találmányod, a márkád vagy a kreatív munkád felett. Ezekkel a jogokkal megakadályozhatod, hogy mások a hozzájárulásod nélkül felhasználják vagy értékesítsék az ötletedet.

Kép: validálás nélkül lehet, hogy újra feltalálod a meleg vizet
Kép: validálás nélkül lehet, hogy újra feltalálod a meleg vizet

Az ötlet védelmének másik módja a titoktartási megállapodások (NDA) alkalmazása, amelyek olyan szerződések, amelyek az üzleti kapcsolatban résztvevő feleket a bizalmas információk titokban tartására kötelezik.

Érdemes titoktartási szerződést kötni?

A titoktartási szerződésekkel megakadályozhatod, hogy a potenciális partnerek, befektetők vagy alkalmazottak felfedjék vagy kiszivárogtassák az ötleted egy harmadik félnek.

Viszont itt jön egy csavar: ez már pénzbe fog kerülni (elvégre egy hozzáértő ügyvédet bíznál meg vele), és az érvényesítése nehéz, hosszú és költséges.

Nem vagyok jogász, viszont biztosra veheted, hogy a bíróságok kérni fogják: bizonyítsd be, hogy valóban megsértették a titoktartási szerződést és tényleg kárt okoztak Neked. Az AI amúgy is alaposan felkorbácsolta a szerzői jog körüli vitákat.

Emlékezz az alapvetésre: „az ötlet értéke nulla”. Ha csak ennyit tudsz az asztalra tenni, semmibe sem kerül másoknak, hogy picit csavarjanak rajta és sajátjukként adják tovább. Gondolj arra, mennyi per volt abból, hogy a mobilok hasonlítanak külsőre egymásra.

4. lépés: keress egy társalapítót!

A negyedik dolog, amit árdemes megtenned, ha van egy üzleti ötleted, hogy keresel egy társalapítót. Ez azt jelenti, hogy találj valakit, aki osztja az elképzeléseidet, kiegészíti a képességeidet, és támogat téged az utadon. Nem akarsz mindent egyedül csinálni, igaz?

Kép: keress egy társalapítót!
Kép: keress egy társalapítót!

Kivel beszélhetek, ha üzleti ötletem van?

A társalapító megtalálásának egyik módja az online platformok használata, mint például a Founder2be, a CoFoundersLab vagy a Founders Nation. Ezek olyan weboldalak, amelyek olyan vállalkozókat kapcsolnak össze, akik társalapítókat keresnek a helyük, iparáguk vagy szakértelmük alapján. Ezután átnézheted a profilokat, cseveghetsz a potenciális társakkal, és találkozókat szervezhetsz.

Egy másik módja a társalapítók megtalálásának az offline rendezvények, például a Startup Weekend, a hackathonok vagy a találkozók használata. Ezek olyan események, amelyek olyan vállalkozókat hoznak össze, akik érdeklődési körük, kihívásaik vagy ötleteik alapján társalapítókat keresnek. Ezután megoszthatják az ötletüket, csapatokat alakíthatnak, és prototípusokon dolgozhatnak.

5. lépés: keress egy mentort

Az ötödik dolog, amit meg kell tenned, ha van egy üzleti ötleted, az az, hogy mentort keresel. Ez azt jelenti, hogy keress valakit, akinek több tapasztalata, tudása vagy kapcsolata van, mint neked az adott területen vagy iparágban. Nem akarod újra feltalálni a kereket, vagy elkerülhető hibákat elkövetni, igaz?

A mentorálás egyik módja az online platformok használata, mint például a MentorCruise, a GrowthMentor vagy a Clarity. Ezek olyan weboldalak, amelyek olyan vállalkozókat kapcsolnak össze, akik céljaik, kihívásaik vagy kérdéseik alapján keresnek mentorokat. Ezután lefoglalhat üléseket, tanácsot kérhet, vagy visszajelzést kaphat.

Kép: keress egy mentort
Kép: keress egy mentort

Egy másik módja a mentorálás keresésének az offline programok, például a Startup Grind, a Founder Institute vagy a Techstars. Ezek olyan programok, amelyek a vállalkozóknak hozzáférést biztosítanak olyan mentorokhoz, akik szakértők, befektetők vagy sikeres alapítók. Ezután csatlakozhat workshopokhoz, rendezvényekhez vagy gyorsítókhoz.

6. lépés: hogyan írd le az üzleti ötleted eladható formában?

Te adnál sok tíz- vagy százmillió forintot egy homályos, elnagyoltan felskiccelt ötletre? Ezért a hatodik dolog az üzleti ötleted leírása, amelynek során össze kell foglalnod az üzleti modelled legfontosabb szempontjait, például az értékajánlatodat, az ügyfélszegmenseket, a bevételi forrásokat vagy a költségszerkezetedet.

Az üzleti elképzelés leírásának egyik módja a lean canvas, egy egyoldalas sablon, amely segít tömören és strukturáltan megragadni és kommunikálni az üzleti modelljét. A lean canvas kilenc blokkból áll, amelyek a következő elemeket fedik le:

1.       Probléma: A három legfontosabb probléma, amellyel az ügyfelei küzdenek, és amelyre az általad kínált szolgáltatás megoldást kínál.

2.       Megoldás: A három legfontosabb jellemző vagy előny, amelyet a megoldása kínál, és amely megkülönbözteti a versenytársaitól.

3.       Egyedülálló értékjavaslat: Az egyetlen, világos és meggyőző üzenet, amely kifejezi, hogy a te megoldásod miért más, és miért érdemes odafigyelni rá.

4.       Kivételes előny: Az a dolog, amivel te rendelkezel, amivel mások nem, és amit nem lehet könnyen lemásolni vagy megvásárolni.

5.       Ügyfélszegmensek: Azoknak az embereknek vagy szervezeteknek a konkrét csoportjai, amelyeket megcélzol és kiszolgálsz a megoldásoddal.

6.       Csatornák: Azok a módok, amelyekkel eléred és kommunikálsz az ügyfélszegmenseiddel.

7.       Bevételi források: Az ügyfélszegmensekből származó bevételszerzés módjai.

8.       Költségszerkezet: A fő költségek, amelyek a vállalkozás működtetése során felmerülnek.

9.       Kulcsfontosságú mérőszámok: A legfontosabb mutatók, amelyek azt mérik, hogy vállalkozásod mennyire jól teljesít és mennyire sikerül elérned a céljaidat.

7. lépés: pitchelj

A hetedik dolog a pitchelés, amelynek során bemutatod az üzleti modelledet, a víziódat a potenciális partnereknek, befektetőknek vagy ügyfeleknek.

Naná, hogy nem akarsz kihagyni egy lehetőséget sem, hogy támogatást vagy visszajelzést kapj?

Az üzleti ötlet bemutatásának egyik módja a pitch deck, amely egy olyan diavetítés, amely magával ragadó és meggyőző módon mutatod be a vállalkozásodat.

A pitch deck jellemzően 10-20 diából áll, amelyek a következő témákat ölelik fel:

1.       Probléma: Az a fájdalmas pont vagy lehetőség, amellyel az ügyfelei küzdenek, és amely arra ösztönzi őket, hogy megoldást keressenek.

2.       Megoldás: Az általad kínált termék vagy szolgáltatás, és az, hogy hogyan oldja meg a problémát vagy hogyan ragadja meg a lehetőséget.

3.       Piac: Annak a piacnak a mérete és jellemzői, amelyet megszólítasz és kiszolgálsz a megoldásoddal.

4.       Verseny: A meglévő alternatívák vagy helyettesítő termékek, amelyeket az ügyfeleid használnak vagy használhatnának az te megoldásod helyett.

5.       Üzleti modell: Az a mód, ahogyan a megoldásoddal értéket hozol létre, szállítasz és szerzel.

6.       Vonzerő: Az a bizonyíték, hogy a megoldásod működik és van rá piaci kereslet.

7.       Csapat: A vállalkozásod mögött álló emberek, szaktudás és elkötelezettség.

8.       Vízió: Az a hosszú távú cél vagy hatás, amelyet a vállalkozásával el szeretne érni.

9.       Kérdés: Az a konkrét kérés vagy cselekvés, amit a közönségétől szeretne.

El tudsz adni egy ötletet egy nagyvállalatnak?

Röviden a válasz: igen, el tudod adni egy nagyvállalatnak az ötleted, feltéve ha… Feltéve, ha egy kidolgozott MVT-t adsz át, know-how-val, piackutatással, meghatározott piaci szegmenssel, stb.

Az ötlet önmagában nem érdekli őket, ha viszont már jelentős munkát beletéve bizonyítod be, hogy megvalósítható, akkor vevők lehetnek rá. Az ötleted tulajdonjogát és jogait pénzért vagy más előnyökért cserébe eladhatod egy másik szervezetnek.

Azonban az ötlet eladása egy nagyvállalatnak számos kihívással jár, mint például a megfelelő kapcsolattartó személy megtalálása, az ötleted értékéről való meggyőzés, a tisztességes alku megtárgyalása és a jogi problémák elkerülése.

Számítsd ki, hogy nyereséges lehet-e az üzleti ötleted

Ha van egy üzleti ötleted, és nagyjából már összeraktad, hogy mit is szeretnél csinálni, jöhet a cashflow és általában az üzleti közgáz. Ha nem értesz a számokhoz és könyveléshez, akkor kerítened kell valakit, aki viszont igen.

A legegyszerűbb mód az, ha kiszámítod az adózás előtti nyereséged. Ez azt jelenti, hogy megbecsülöd, mennyi pénzt tudsz keresni az ötleteddel, miután levontad belőle az összes költséget és kiadást.

Kép: nyereséges lehet az üzleti ötleted
Kép: nyereséges lehet az üzleti ötleted

Azt, hogy mennyit fogsz adózni, úgyis számos más tényező dönti el (pl. vállalkozási forma, a vállalkozói tevékenység országa, stb.), és ha nem látsz egy szép nagy számot pozitív előjellel, akkor garantáltan nem fog működni az ötleted az életben – kivéve, ha rosszul számoltál, de akkor meg pláne keríts valakit, aki ért hozzá!

Hogyan valósítsuk meg az ötletünket mesterséges intelligenciával?

Ha az ötletedet mesterséges intelligenciával szeretnéd megvalósítani, akkor valójában a probléma és az adatok megértésével kell kezdeni. Magyarán mondva határozd meg egészen konkrétan, hogy

·         milyen problémát akarsz megoldani a mesterséges intelligenciával,

·         milyen adatokra van szükséged a megoldáshoz,

·         milyen adatokkal rendelkezel, illetve

·         milyen adatokat tudsz beszerezni.

A ChatGPT is segíthet

A ChatGPT „szívesen segít” validálni a startup ötleted. Közöld vele az ötleted részleteit, és mindent meg fog tenni, hogy visszajelzést és meglátásokat nyújtson, hogy segítsen felmérni az ötlet életképességét és lehetőségeit.

Ha viszont nem tudod, vagy nem mered használni a ChatGPT, van egy kiváló hírem: ez az alapozó ChatGPT tanfolyam mindenre megtaníthat, ami az induláshoz kell!

A probléma és az adatok megértésének egyik módja a CRISP-DM módszer használata

A Cross-Industry Standard Process for Data Mining (iparágak közötti szabványos adatbányászati folyamat) rövidítése. Ez egy olyan keretrendszer, amely végigvezet egy adatvezérelt projekt hat fázisán:

1.       Üzleti megértés: A projekt üzleti céljainak és követelményeinek azonosítása.

2.       Adatmegértés: A projekthez rendelkezésre álló vagy szükséges adatok összegyűjtése, feltárása és leírása.

3.       Adatelőkészítés: Az adatok megtisztítása, átalakítása és integrálása az elemzéshez megfelelő formátumba.

4.       Modellezés: Különböző algoritmusok vagy technikák kiválasztása, alkalmazása és értékelése prediktív vagy leíró modellek létrehozásához.

5.       Értékelés: A modellek minőségének és teljesítményének értékelése az üzleti célkitűzések és kritériumok alapján.

6.       Telepítés: A modellek bevezetése, felügyelete és karbantartása termelési környezetben.

A megfelelő AI-technika kiválasztása

Most már csak egy lépés választ el attól, hogy ténylegesen rá is léphess a cselekvés útjára: ki kell választanod a megfelelő mesterséges intelligencia szoftvert, amely segíthet megoldani a problémádat.

Ugye nem akarsz kalapácsot használni, amikor csavarhúzóra van szükséged? Ez olyan, mintha egy pillangót próbálnál halászhálóval elfogni. Persze, mindkét eszközt arra tervezték, hogy elkapjon valamit, de az egyiket kifejezetten az adott finom és precíz feladatra tervezték, míg a másik inkább nehéz munkára alkalmas. Senki sem választana rossz szerszámot egy feladathoz, amikor van egy alkalmasabb lehetőség is.

A megfelelő AI-technika kiválasztásának egyik módja az AI taxonómia követése, amely egy olyan osztályozási rendszer, amely az AI-módszereket négy kategóriába sorolja:

1.       a gépi tanulás, amely a mesterséges intelligencia azon ága, amely lehetővé teszi a gépek számára, hogy explicit programozás nélkül tanuljanak az adatokból.

2.       a természetes nyelvi feldolgozás, amely lehetővé teszi a gépek számára, hogy megértsék és létrehozzák a természetes nyelvet.

3.       a számítógépes látás teszi lehetővé a gépek számára a vizuális információk érzékelését és értelmezését.

4.       a beszédfelismerés pedig lehetővé teszi a gépek számára a beszélt nyelv felismerését és átírását.

Minden kategóriának vannak alkategóriái, amelyek tovább pontosítják a mesterséges intelligencia technikájának típusát és célját:

·         a gépi tanulás például felügyelt tanulásra, felügyelet nélküli tanulásra és megerősítő tanulásra osztható,

·         a természetes felosztható nyelvfeldolgozás természetes nyelvi megértésre, természetes nyelvi generálásra és természetes nyelvi fordításra,

·         a számítógépes látás képosztályozásra, tárgyfelismerésre, arcfelismerésre és jelenetmegértésre osztható,

·         a beszédfelismerés pedig felosztható beszédből szövegbe, szövegből beszédbe és beszédszintézisre.

Ahogy megvan a konkrét altípus, jöhet a keresés (azért a Google még jó valamire), a megfelelő AI modell vagy AI motor kiválasztása, amit utána a vállalkozásod termékébe építesz.

Mert ha csak annyi az ötleted, hogy a ChatGPT 4-et vagy valamelyik szabadpiaci képgenerátort bekötöd egy szoftverbe, el kell keserítselek: mire idáig jutottál az olvasásban, már legalább egy újabb hasonló „új AI szoftvert” dobtak a piacra. Jelenleg több mint 1800 AI szoftver érhető el bárki számára.

Ebből akarsz pénzt csinálni? Akkor nagyon kell igyekezned!

A legjobb dolog, amit csak tehetsz, hogy megtalálod azt a problémát, amelyre kiváló és egyedi megoldást tudsz adni. Specializálódj.

Egyedinek lenni a marketingben olyan, mint  mesterművet festeni. Ahogyan egy művész kreativitását és képzelőerejét használja arra, hogy színeket és formákat keltsen életre, a sikeres marketinges figyelmesen hallgatja a célközönségének ki nem mondott hangját. 

Az igényeik, vágyaik és preferenciáik megértésével olyan nagybetűs Megoldást hozhatsz létre, amely megragadja a célpiac figyelmét és jó üzleti stratégiával busás bevételt hozhat.

Ezeket a cikkeket olvasta már?

ChatGPT a magyar közoktatásban: egy budapesti általános iskola tanárai sajátították el az AI használatát

ChatGPT a magyar közoktatásban: egy budapesti általános iskola tanárai sajátították el az AI használatát

A ChatGPT kiváló eszköz lehet a magyar pedagógusok kezében a többi generatív mesterséges intelligencia szoftverrel egyetemben. A modern oktatás kihívásai és az új technológiák bevezetése gyakran párhuzamosan haladnak, és ez ...

Tovább olvasom

Az AI tényleg elveszi a munkánkat, vagy jöhet a 3 napos munkahét?

Az AI tényleg elveszi a munkánkat, vagy jöhet a 3 napos munkahét?

Éppen annyira veszi el a munkánkat az AI (Mesterséges Intelligencia, MI), mint amennyire a gőzgép, az autó, a számítógép vagy az automatizáció elvette. Igen, sok és sokféle munkahely szűnt meg, ...

Tovább olvasom

ipari beszerzések, beszállítói marketing támogatása

A beszállítói marketing és a fogyasztói marketing 9 különbsége

A beszállítói marketing és a fogyasztói marketing alapjai azonosak, de teljesen más mintákra építenek. Számos olyan különbséget találni közöttük, amelyeket muszáj figyelembe vennie a marketinges szakembereknek (vagy a marketingért felelős ...

Tovább olvasom